We kopen een boom, halen veel eten in huis, laten de kerstversiering flink branden en overladen elkaar met cadeaus. Het is nogal veel - niet alleen voor jou ook voor de planeet. Wil jij de kerst duurzamer en dus milieuvriendelijker vieren? Volg deze tips voor een duurzame kerstboom, milieuvriendelijk kerstdiner en groene kerstcadeaus.

Zo heb je een

DUURZAME KERST

Een duurzame kerstboom

Hoe gezellig kerstbomen ook zijn, ze zijn helaas niet zo duurzaam.

Vaak hebben ze heel wat kilometers over de weg afgelegd omdat ze van grote kerstbomenplantages uit het buitenland geïmporteerd zijn. Het opkweken van de bomen kan gepaard gaan met kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Kunstbomen veroorzaken weer andere soorten milieubelasting en plastic blijft plastic. Het is dus best lastig een milieuvriendelijke boom aan te wijzen. Een boom is al flink wat duurzamer als je hem een tweede leven gunt door hem na kerst in de tuin te planten. Kies daarom altijd voor een boom met een grote kluit in een pot, wees royaal met water en zet hem snel na de kerst in je tuin.

Koop een tweedehands versiering

Een boom hoort erbij; de versiering, de lichtjes en de cadeautjes eronder. Maar dat kan allemaal duurzaam! Versier de boom met energiezuinige kerstverlichting. Veel kerstverlichting bestaat uit inefficiënte gloeilampjes die een groot deel van de elektriciteit in warmte omzetten. Led-lampjes hebben het laagste energieverbruik. Hang de boom vol met tweedehands ballen, in de kringloop vind je er genoeg. Of bak zelf koekjes en hang die in de boom. Grote kans dat het opruimen ook een makkie wordt (alles in je boom is al op ...)

Kies een alternatieve boom

Er zijn superleuke, CO₂-neutrale boom-alternatieven. Kies bijvoorbeeld voor een ‘boom’ van snoeiafval; de takken van coniferen, hulst of andere groenblijvers zijn gewillige bal-aan-ophangers. Heb je geen tuin of geen snoeiafval? Plak je ledlampjessnoer in de overbekende zig-zagvorm aan de muur.

Niet alleen de kerstboom is groen dit jaar, ook het kerstdiner en de kerstcadeaus

Een duurzaam kerstdiner

Wil je van deze kerst geen vreetfestijn maken? Zo maak je je kerstdiner duurzamer:

Eet deze kerst eens vegetarisch. Dit scheelt energie, fosfaat, stikstof en natuurlijk het leven van dieren. Ook het water- en landgebruik is lager. Voor de productie van 1 kilo rood vlees is 16.000 liter water nodig. Vleesvervangers op basis van zuivel zijn minder milieuvriendelijk. Kies voor lokaal en eet seizoensgroenten. Dus geen avocado bij het kerstdiner, maar winterwortel (wortelfriet!).


Maak een kliekjesbuffet

Kliekjes van Eerste Kerstdag over? Op Tweede Kerstdag krijgen ze een nieuw leven. Geef familie en vrienden de opdracht alle kliekjes te bewaren en mee te nemen voor een duurzaam lopend buffet.

Zonder veel moeite is je kerst dit jaar een stuk duurzamer

Duurzame kerstcadeaus

Kun je geen afstand doen van de traditie om cadeautjes bij kerst te geven te krijgen? Kies dan voor één van deze duurzamere opties:

  • Geef je lievelingsboeken door en zet er een persoonlijke boodschap in.
  • Schrijf voor alle gasten een compliment op papier. Wat heb je van die persoon geleerd? En waar kan die persoon trots op zijn?
  • Geef deze kerst alleen zelfgemaakte en eetbare cadeaus.
  • Kerstkaarten maak je dit jaar zelf met plaatjes uit tijdschriften en karton.
  • Geef een familielid met een schuur voor rommel, een tuin vol onkruid of hele vieze ramen een bon voor een middag schoonmaak- en klushulp.
  • Wissel in de zomervakantie een week van huis met vrienden of familie, zo geef je elkaar een (kleine) vakantie cadeau. Maak zelf een vakantiefolder met aantrekkelijke foto’s van je huis en de dingen die in de omgeving te doen zijn.

Copyright gezondNU • Beeld: Tekst: Shirah Ipenburg • Beeld: Shutterstock