De beste tips voor een

geslaagd kerstdiner

(zonder stress)

Tussen het gesjees van cadeaus kopen en de kerstboom optuigen door, moet er ook nog een smakelijk kerstdiner op tafel komen. Paniek! Stop! Deze kerst sta je niet met zweetdruppels op je bovenlip achter de pannen. En de afhaalchinees wordt ook niet op het laatste moment gebeld. Met deze tips heb je een geslaagd kerstdiner, zonder stress.

Begin op tijd

Het lijkt misschien een open deur, maar een goed begin is echt het halve werk. Handig om te doen: een lijstje maken. Wie eten er mee? Zijn er bepaalde wensen waar je rekening mee moet houden? Eet iemand vegetarisch, veganistisch of heeft iemand een allergie? Wat ook op je checklist moet staan: servies. Ga na of je genoeg borden, glazen, bestek en pannen in huis hebt.

Houd het vers en simpel

Kies voor eenvoudige, maar goede gerechten en gebruik verse ingrediënten. Vers smaakt altijd beter. Gebruik je eigen ervaring. Probeer geen ingewikkelde culinaire hoogstandjes uit waarvan je niet weet of je ze wel kunt maken.

Gebruik groente,
veel groente

De reden dat mensen niet fijn terugkijken op het kerstdiner, is omdat het zo super veel is. Let op dat je niet te veel vlees, vis en zoetigheid in huis haalt en stem de porties goed af. We zijn geneigd om snel te veel te koken. Wees echter niet zuinig met soep, salades en groenten, die vallen niet zwaar op de maag. Aubergine, courgette, (punt)paprika, prei en paksoi - leef je uit. Wil je het echt simpel houden, dan kun je altijd nog gourmetten, steengrillen of fonduen. En ook daar kunnen prima alle groentes op.

"Je gerechten zullen nog beter smaken met een mooi gedekte tafel"

Eet van een luxe gedekte tafel

Je bent misschien geen culinair wonder, maar door je tafel en gerechten zo mooi mogelijk te presenteren lijk je dit wel! Je gerechten zullen nog beter smaken als er gegeten wordt van een mooi gedekte tafel. Door mooie schalen, glazen, servetten, achtergrondmuziek en kaarsen creëer je sfeer. Tip: een tafelloper zorgt net voor dat beetje extra. En nu is het moment om te pronken met je mooiste servies (wat al jaren in de kast staat).

Plan je boodschappen

Verdeel in ieder geval de benodigde boodschappen over twee of meer lijstjes. Een lijstje met boodschappen voor de wijn en de sapjes. De ingrediënten die langer houdbaar zijn en een lijstje met boodschappen die je een dag van tevoren vers moet kopen. Zo kun je de kerstboodschappen verdelen over meerdere dagen. Laat je op je boodschappentocht niet verleiden door aanbiedingen en al het lekkers. Wees streng voor jezelf en koop alleen wat je écht nodig hebt.

Laat je adviseren over wijn

Lekker wijntje erbij ... maar kies niet te zware wijnen want dan zit je al snel zelf flink teut aan tafel. Zorg ook dat er voldoende water op tafel staat. Verse munt en citroen erbij et voilà. Je gasten kunnen zelf bijschenken. Ook dat scheelt tijd én stress.

Kopieer de Amerikanen

In Amerika zijn veel bring-your-own-food-feesten. Kortom; je neemt je eigen eten mee. Waarom zou je dit ook niet bij het kerstdiner doen? Wees niet bang om hulp in te schakelen. Jij zorgt voor de drankjes en het hoofdgerecht en de gasten nemen een voor- of nagerecht mee. Bijkomend pluspunt: je proeft nieuwe gerechten.

Vergeet niet te genieten

Een kerstdiner draait niet alleen om eten, maar vooral om de gezelligheid. Vergeet dus niet te genieten. Het is tenslotte de tijd van het jaar om door te brengen met vrienden en familie. Loopt het in de keuken iets minder soepel? Maak je niet druk om kleine dingen. Je gasten zijn sneller tevreden dan je denkt.

"Een kerstdiner draait vooral om de gezelligheid"

Copyright gezondNU • Tekst: Lisa Vogel • Beeld/Illustraties: Shutterstock